Listasimme mielestämme 10 yleisintä syytä miksi ravintola- tai kahvilayrittäjä on vaarassa epäonnistua. Lista on hyvä käydä läpi ja katsoa omaa toimintaa kriittisesti.
1. Oman jaksamisen yliarviointi
Kuten kaikessa yrittämisessä, yrittäjän on revettävä kaikkeen. Ravintolassasi olet tiskari, kokki, keittiömestari, vuoropäällikkö, tarjoilija, henkilöstöpäällikkö, huoltomies ja niin edelleen. Kaiken tämän päälle olet vielä yrityksen toimitusjohtaja ja vastuussa toiminnasta myös taloudellisesti. Henkilöstökustannukset ovat ravintola-alalla yksi suurimmista, ellei suurin, kuluerä. Kun suunnittelet kannattavuutta, ole realisti oman suorittavan työsi päivittäisestä ja viikoittaisesta työajasta. On turha kuvitella, että pystyisit tekemään ravintolassasi täyden keittiö- tai tarjoiluvuoron ja sen päälle vielä kaikki muut yrittäjältä vaaditut tehtävät päivä toisensa jälkeen. Jaa vastuuta.
2. Liian vähäinen tieto ja toiminnan suunnittelu
Jostain kumman syystä alalle tullaan melko köykäisin perustein, “on hienoa omistaa ravintola eikä se nyt voi vaikeaa olla”. Hyvin usein kuulee sanottavan, kuinka ravintolat kylpevät rahassa. Myyväthän he 2 euron arvoista viinilasillista 10 €:lla asiakkailleen. Tai kuinka taas oli pikkujoulujen aikaan ravintola aivan ääriään myöten täynnä.
3. Ammattitaidon puute
“Voi hitsi miten hyvää ruokaa osaat tehdä, sinun kyllä pitäisi perustaa oma ravintola!” Kuulostaako tutulta? Alalla on pyörähtänyt lukuisa joukko yrittäjiä jotka ovat perustaneet, ja laittaneet siihen koko omaisuutensa, ravintolan kotikokin ammattitaidon pohjalta. Arvioi siis omat kykysi kriittisesti. Vahvista heikkouksiasi tai hanki tarvittava osaaminen toisaalta sekä hyödynnä vahvuuksiasi.
4. Virheelliset kannattavuuslaskelmat
Tilaisuus omaan ravintolaan tai kahvilaan tulee yleensä nopeasti. Ajatus on varmasti kytenyt päässäsi jo pitkään mutta kun tilaisuus avautuu, iskee nopeasti myös vauhtisokeus. Tässä on vaarana että kannattavuuslaskelmat tehdään liian optimistisesti ja jopa väärin. Ole realisti arvioidessasi tulevia myyntejä ja kuluja. Näytä laskelmat jollekin niitä ymmärtävälle, sparraa ja kyseenalaista! Joskus laskelma näyttää sen, että ravintolan perustaminen ei kyseisellä liikeidealla tai kustannusrakenteella kannata. Tällä saatat pelastaa oman taloutesi.
5. Lähimmäisten huomioimatta jättäminen
Ravintolaa perustettaessa ja avauksen jälkeen sinua ei tulla juuri kotona näkemään. Tulet olemaan vaikeuksissa mikäli et ole lähimmäistesi kanssa avoimesti keskustellut tulevasta kaikkia koskettavasta elämänmuutoksesta. Anna liikenevä aika lähimmäisillesi ja saat heiltä tuen, jota tulet aivan varmasti tarvitsemaan. Elämää on myös ravintolan ulkopuolella.
6. Markkinoinnin unohtaminen
“Markkinointiin käytetystä rahasta puolet on turhaa. Hitto kun tietäisi kumpi puoli!”. Sanonta on ehkä kulunut, mutta niin toimiva. Hyvin usein törmää tilanteeseen, jossa ravintolan sisustukseen ja koneistukseen on laitettu satojatuhansia euroja. Markkinointiin ehkä vain avajaisbileet ja avoinna oleva ovi. Alan kilpailu on kovaa ja markkinointi on välttämätön kuluerä.
7. Henkilöstön koulutuksen ja määrän aliarviointi
Vielä nykyisinkin törmää tilanteisiin, joissa uuden ravintolan henkilökunta otetaan töihin päivä ennen avajaisia. Heille pidetään hätäinen ruokalista- ja juomakoulutus työmaan keskellä, jaetaan työpaidat ja työvuorolistat sekä pyydetään seuraavana päivänä tulemaan talkoilla tekemään loppusiivous.
8. Viranomaismääräysten laiminlyönti
Joskus viranomaisia ja heidän määräyksiä pidetään tarpeettomina, byrokraattisina, turhina ja aikaa vievinä. Toki näin voi joskus ollakin, mutta määräykset ovat määräyksiä ja ne on täytettävä. Kaavakkeet ja määrätyt tehtävät on kuitenkin varsin helppoja täyttää. Viranomainen on sinun kaveri ja pitää huolen, että kaikki toimivat samoilla pelisäännöillä. He myös vastaavat kysymyksiisi.
9. Omien kykyjen yliarviointi
Yrittäminen on julmetun kovaa työtä. Ravintolayrittäjän työ, jos mahdollista, on vielä kovempaa. Ravintolat ovat auki viikonloppuisin ja silloin kun kaikki muut juhlivat ja viettävät vapaata. Ravintolassa sattuu ja tapahtuu “normaalista” elämäntyylistä poiketen poikkeuksellisina vuorokauden aikoina. Vaikka ravintolasi olisi avoinna vain iltaisin, on sinulla paljon työtä myös niin sanottuun virka-aikaan. Jaksat kyllä muutaman vuoden mutta entä sen jälkeen?
10. Alhainen stressinsietokyky
Ravintoloitsijana toimiminen vaatii normaalia suurempaa stressinsietokykyä. Samalla kun teet illalla ruokaa keittiössä asiakkaillesi, sinun tulee miettiä huomisen aamun yhteistyöpalaveria ja suunnitella seuraavan viikon lounas. Ajatuksissasi pyörii myös miksi kassa heitti niin paljon eilen ja mistä ihmeestä löydät työntekijän lauantaille kun yksi työntekijäsi on viemässä koiraansa leikkaukseen. Älä edes ajattele ravintoloitsijan uraa, jos et kestä jatkuvaa stressiä.