Yrityksen talous on helpoiten mitattava asia liiketoiminnassa. Tulot kirjataan tuloslaskelmaan, ja menot vähennetään. Jäljelle jäävää tulosta verotetaan. Taloutta ennustetaan ja suunnitellaan budjetilla. Yrityksen talous on yleensä vahvasti sidoksissa yrittäjän tai yrittäjien talouteen, ja siksi sitä kannattaa mitata tarkasti ja suunnitella se hyvin.
Yhdessä tilintarkastajan ja kirjanpitäjän kanssa kannattaa miettiä, miten oma taloutesi rakentuu. Otatko yrityksestä palkkaa, osinkoa (osakeyhtiö) vai molempia vai toimitko henkilöyhtiönä. Yritysmuodolla on vaikutusta myös yrittäjän vastuuseen. Osakeyhtiö on hallinnollisesti raskain, mutta myös toiminnallisesti ja vastuukysymysten kannalta selkein yritysmuoto, ja yleensä siksi paras valinta. Jos yrityksessä on monta osakasta, osakeyhtiö on käytännössä ainoa toimiva mahdollisuus.
Yrittäjä haluaa yrityksestä elannon itselleen ja mahdollisesti myydä yrityksensä joskus hyvällä rahalla eteenpäin. Osakeyhtiö tai sen liiketoiminta on helpompi myydä kuin henkilöyhtiön liiketoiminta. Yrityksen tavoite on tehdä omistajilleen voittoa. Voitto voi tulla osinkojen kautta tai se vasta sitten, kun yritys myydään varastoineen. Yrittäjän elanto voi tulla osin myös niin, että hän omistaa henkilökohtaisesti liiketilan, jota hän vuokraa yritykselleen. Tai hän voi kerätä yritykselleen osake- tai kiinteistöomaisuutta, joka jää hänen yritykseensä kun sen ydinliiketoiminta myydään. Mahdollisuuksia on monia, ja niitä kannattaa miettiä jo yrityksen alkuvaiheessa. Alla käydään läpi talouden keskeiset tunnusluvut.