Edellä mainittujen lupien lisäksi ravintolayrittäjä joutuu täyttämään monta muuta velvoitetta. Henkilökunnan lakisääteinen työterveyshuolto on järjestettävä. Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on toimintaa, jonka järjestää ja kustantaa työnantaja ja joka tukee työntekijöiden työkykyä. Työterveyshuolto edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja. Työsuojeluviranomainen valvoo tarkastuksin, että työnantaja on järjestänyt ja toteuttanut lakisääteiset työterveyshuoltopalvelut.
Työsuojeluviranomainen valvoo myös työsuojelun toteutumista.Työnantajan velvollisuus on tehdä aloite työsuojelun yhteistoiminnan käynnistämisestä. Työnantajalla on myös velvollisuus huolehtia toiminnan järjestämisestä, menettelytavoista ja toimintaedellytyksistä. Työsuojelun yhteistoiminnassa tulee käsitellä asiat, joilla voi olla vaikutusta työntekijän turvallisuuteen, terveyteen tai työkykyyn. Työntekijöillä pitää olla aito mahdollisuus vaikuttaa työpaikan työturvallisuuteen. Käsiteltyjen asioiden toteutumisen ja vaikutusten seuranta kuuluvat myös työsuojelun yhteistoimintaan. Laissa on säädetty työsuojelun yhteistoiminnasta, jolla tarkoitetaan työnantajan ja työntekijöiden yhteistyötä työn terveellisyyden ja turvallisuuden edistämiseksi. Toiminnan ansiosta työntekijät voivat osallistua ja vaikuttaa työpaikan turvallisuutta ja terveellisyyttä koskevien asioiden käsittelyyn.
Lisätietoa työterveyshuollon järjestämisestä ja työsuojelusta löydät www.tyosuojelu.fi -sivustolta.
Tilaajavastuulaki eli laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä velvoittaa työn tilaajan selvittämään, että hänen sopimuskumppaninsa täyttävät sopimuspuolina ja työnantajina lakisääteiset velvoitteensa. Lailla pyritään harmaan talouden torjuntaan ja sen tarkoituksena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua sekä työehtojen noudattamista. Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo lain noudattamista Suomessa. Tilaajavastuulain vaatimukset tulee pitää mielessä, kun teet sopimuksia alihankinnasta. Esimerkiksi ravintolan siivousyrittäjältä, vartiointifirmalta ja remonttiyritykseltä tulee vaatia tilaajavastuulain vaatimat selvitykset lakisääteisten velvoitteiden täyttämisestä. Lisätietoa läydät esimerkiksi tilaajavastuu.fi -sivustolta.
Kun keräät tai jollain tavalla tallennat tietoa esimerkiksi työntekijöistäsi tai asiakkaistasi, niin muodostat henkilörekisterin, jota koskee tietosuoja-asetus (GDPR). Henkilötietoja ovat sellaiset tiedot, joiden perusteella henkilö voidaan tunnistaa suoraan tai välillisesti esimerkiksi yhdistämällä yksittäinen tieto johonkin toiseen tietoon, joka mahdollistaa tunnistamisen. Henkilötietojen käsittelyssä on noudatettava aina tietosuojalainsäädännön mukaisia tietosuojaperiaatteita. Yritykselle on tehtävä kirjallinen seloste tietojen käsittelytoimista. Seloste on rekisterinpitäjän sisäinen asiakirja, johon sisällytetään kuvaus rekisterinpitäjän käsittelytoimista. Lisätietoja: tietosuoja.fi/organisaatiot
Näissä ja muissa lupa- ja lakiasioissa jäseniään auttaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa. MaRa on matkailu-, majoitus-, ravintola- ja vapaa-ajanpalvelualan sekä niihin liittyvän hyvinvointipalvelualan yrittäjien ja työnantajien edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö. Liitto tarjoaa jäsenilleen maksuttomat ja asiantuntevat neuvontapalvelut, oikeudelliset palvelut sekä alan kattavinta koulutusta valtakunnallisesti. Suosittelemme aloittavalle ravintola-alan yrittäjälle liittymistä MaRan jäseneksi. Lisätietoja löydät MaRan nettisivuilta mara.fi.