LIIKETOIMINTASUUNNITELMA JA LIIKEIDEA
Liiketoimintasuunnitelma on alunperin tehty rahoittajia varten. Sen tarkoitus oli toimia “vakuutena” riskirahoittajille, jos yrittäjällä ei ollut takuita lainalle.
Liiketoimintasuunnitelma on nykyisin edellytys, jos alkavalle yritykselle halutaan ulkopuolista rahoitusta. Se on myös selvitys liiketoiminnasta muille sidosryhmille. Samalla se on korvaamaton työkalu yrittäjälle itselleen.
Liiketoimintasuunnitelma on ennuste tulevasta liiketoiminnasta, ”elokuva tulevaisuudesta”. Liiketoimintasuunnitelmassa asetetaan tavoite, ja kerrotaan suunnitelma sen saavuttamiseksi. Hyvä liiketoimintasuunnitelma, business plan, on sekä taloudellinen että toiminnallinen suunnitelma. Se voi olla myös keskusteluväline, ”pöytäkirja”, yrittäjätiimille. Kartta, joka kertoo tien haluttuun paikkaan.
LIIKETOIMINTASUUNNITELMAN RAKENNE
Liiketoimintasuunnitelmassa yrityksen tavoitteita, tehtäviä toimenpiteitä sekä toimintaympäristöä tulee tutkia kriittisesti ja monipuolisesti. Tärkeää on liikeidean ja asiakashyötyjen selvä esiintuonti. Miksi asiakkaat valitsevat juuri minun ravintolani?
Tässä on listattuna otsikoita liiketoimintasuunnitelman sisällöstä.
LÄHTÖKOHTATILANNE
Yritystoiminnan tausta
Yrittäjien taustat
Liiketoiminnan aloittamiseen johtaneet syyt
Yrityksen lähtötilanteen arviointi
Yrittäjien tavoitteet
Omien voimavarojen arviointi
Yrittäjien oman suorittavan työn määrän arviointi
Yritysmuodon valinta
MARKKINATILANNE JA SEN KEHITYS
Toimialan kehitys Suomessa (Katso MaRan sivuilta)
Toimialan kehitys omalla markkina-alueella
Kysyntä ja asiakkaat, asiakasprofiilit
Yleinen alueellisen kehityksen arviointi
Kilpailutilanne
YRITYKSEN TAVOITTEET
Yrityksen visio
Kasvu
Taloudelliset tavoitteet
Yrityksen tulevaisuuden näkymät
LIIKEIDEA JA STRATEGIA
Asiakkaat
Tuotteet
Palvelu
Miljöö ja tilaohjelma
Tapa toimia, palvelukuvaus
Liikepaikka
Ostettavat palvelut, kirjanpito
MARKKINOINTISUUNNITELMA
Myyntitavoitteet pääryhmittäin
Markkinointi
Asiakaspalautteen keruu
Sisäinen markkinointi
TUOTTEIDEN JA PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN
Vastuuhenkilöt
Tuotekehitys
Laadunvalvonta
Omavalmistusaste
Ravintolamuutoksen suunnittelu, luvat ja toteutus
Muut lupa-asiat
HENKILÖSTÖSUUNNITELMA
Organisaatio
Henkilöstön määrä, henkilöstökulut
Miehityssuunnitelma valitulle ajanjaksolle
Työntekijöiden hankinta
Koulutus
TALOUSSUUNNITELMA
Investointi
Rahoitussuunnitelma
Takaisinmaksuajat ja maksuehdot
Viikoittainen myynnin jakauma
Vuosibudjetti
Kannattavuuden tunnusluvut
RISKIEN ARVIOINTI
Yrittäjän omat resurssit
Kilpailijoiden toimenpiteet
Arvio palvelutuotteen valmiudesta sen tullessa markkinoille
Konkreettisten riskien ja mahdollisuuksien arviointi