Yli 2,8 % alkoholijuomien anniskelu on luvanvarainen elinkeino. Ennen anniskelun aloittamista on haettava ja saatava anniskelulupa.
Anniskelulupa on anniskelupaikka- ja elinkeinonharjoittajakohtainen. Anniskelulupa myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi.
Anniskelulupa myönnetään täysi-ikäiselle hakijalle, joka ei ole konkurssissa, ja jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jolla on alkoholijuomien anniskeluun vaadittava luotettavuus samoin kuin tarvittavat taloudelliset edellytykset.
Anniskelulupaa haetaan alueesi Aluehallintovirastosta (AVI). Alkoholilupahallinnon ja valvonnan ohjaus on Valviran (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) tehtävä.
AVI:n sivuilla anniskelusta on kattavat ohjeet.
Ilmoitus elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta
Elintarvikehuoneiston toiminnan aloittamisesta, toiminnan olennaisesta muuttamisesta, keskeyttämisestä, lopettamisesta tai toimijan vaihtumisesta tulee tehdä ilmoitus.
Elintarvikehuoneistolla tarkoitetaan mitä tahansa rakennusta tai huoneistoa tai niiden osaa taikka muuta ulko- tai sisätilaa, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään.
Elintarvikehuoneistosta on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. Elintarvikehuoneiston ilmoituslomake on saatavilla sijaintikuntasi elintarvikeviranomaiselta. Useilla paikkakunnilla ilmoituksen voi tehdä verkon kautta.
Elintarvikehuoneisto, josta voi kantautua häiritsevää musiikkimelua kiinteistössä mahdollisesti oleviin asuinhuoneistoihin tai alueelle, jossa on asuinrakennuksia, tulee
tehdä terveydensuojelulain (763/1994) 13§ mukainen ilmoitus.