Rakennuslupaa on haettava, kun suunnitellaan uutta ravintolatilaa joko uudisrakennukseen tai olemassa olevaan vanhaan rakennukseen ja/tai tehdään sitä varten oleellisia muutostöitä. Molemmissa tapauksissa on rakennusvalvonnalta haettava rakennuslupa, jonka hakijana on joko rakennuspaikan omistaja tai haltija. Tässä yhteydessä haltijalla ei tarkoiteta elintarvikealan toimijaa, vaan kyse on rakennuspaikan haltijasta, käytännössä kiinteistön omistajasta. Esimerkiksi myymälän tai kahvilan muuttaminen ravintolaksi edellyttää rakennusluvan hakemista.
Jos et ole varma, tarvitseeko muutostöistä tehdä ilmoitus tai hakea rakennuslupaa, ole yhteydessä paikkakuntasi rakennustarkastajaan.
Jos olemassa olevat järjestelmät eivät täytä rakentamismääräyksiä, ne tulee muuttaa määräysten mukaiseksi ja muutostöille tulee hakea rakennuslupa. Rakennuslupa tarvitaan myös, jos muutostöillä voi olla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin olosuhteisiin. Tällaisia muutoksia ovat ainakin lvi-tekniset muutokset, esim. ilmanvaihto, palotekniset muutokset, esim. poistumistiet ja alkusammutuskalusto sekä rakenteiden muutokset, esim. kantavat rakenteet ja märkätilat.
Rakennuslainsäännösten lisäksi on noudatettava mm. pelastuslain ja esteettömyyden
huomioimisen ohjeet, joita ravintolatiloihin sovelletaan. Tilat tulee saattaa liikkumis- ja toimintaesteisille sopiviksi. Rakennuslupaan tulee merkitä ravintolatilan maksimi henkilömäärä tarvittavien poistumisteiden leveyksien määrittämiseksi.
WC-tilojen määrä on mitoitettava riittäväksi ravintolan asiakasmäärille. Huomaa, että jos tilassa tarjoillaan alkoholia, periaatteessa miehillä ja naisilla pitäisi olla eri vessat. Tämä säädös on kuitenkin sellainen, josta nykyään monissa tapauksissa joustetaan. Unisex-vessoja on yhä enemmän anniskeluravintoloissakin.
WC-tilojen mitoituksista ja muista ravintolan rakennukseen liittyvistä asioista kerrotaan hyvin Helsingin Kaupungin ohjeessa ravintoloitsijoille. Tässä linkki pdf-tiedostoon.