Ravintolan omistaja ja/tai haltija on pelastuslain ja -asetuksen mukaan ravintolassaan ja toiminnassaan velvollinen ehkäisemään vaaratilanteiden syntymistä sekä varautumaan henkilöiden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseen vaaratilanteissa. Varautumisella pyritään omatoimisesti ehkäisemään, rajoittamaan sekä vähentämään vahinkoja välittömästi vahingon tapahduttua.

Lisäksi yli 50 asiakaspaikkaisten ravintoloiden on laadittava pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma on tarkoitettu yrityksen henkilökunnalle ohjeeksi päivittäiseen toimintaan. Pelastussuunnitelma on kirjallinen kuvaus siitä, miten yritys on järjestänyt omatoimisen varautumisen ja siinä on selvitettävä:

  1. ennakoitavat vaaratilanteet ja niiden vaikutukset
  2. toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi
  3. ohjeet onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteita varten
  4. poistumismahdollisuudet, kuten uloskäytävien sijainnit sekä sammutus- ja pelastustehtävien järjestelyt
  5. turvallisuushenkilöstö, sen varaaminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön perehdyttäminen suunnitelmaan sekä muihin turvallisuusasioihin
  6. väestönsuojan sijainti, varusteet ja suojeluhenkilöstön varaaminen
  7. miten suunnitelmaan sisältyvät tiedot saatetaan asianomaisten tietoon

Pelastussuunnitelma on pidettävä ajan tasalla ja siitä on tiedotettava ravintolan työntekijöille. Kuntasi pelastuslaitos valvoo ravintoloiden paloturvallisuutta.